Preskocit navigáciu

Ministri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci Hejce


Ministri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci Hejce

Minister obrany SR Martin Glváč a maďarský minister obrany Csaba Hende si v sobotu 19. januára v maďarskej obci Hejce pripomenuli pamiatku obetí leteckého nešťastia vojenského špeciálu AN-24. Tragická udalosť, pri ktorej prišlo o život 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany, sa stala 19. januára 2006. Pád lietadla prežil iba jeden vojak - nadporučík Martin Farkaš. Na pietnej spomienke sa zúčastnil aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Peter Vojtek.

„Myslím si, že je dôležité pripomínať si tento smutný deň aj preto, že si často neuvedomujeme, aká nebezpečná je profesia vojaka. Nie je možné zrátať, koľko životov sa podarilo slovenským odmínovačom, ženistom, vojakom strážnych čiat a iným špecialistom zachrániť. Aj v tom je ten krutý paradox. Pomáhali iným, no ich blízki sa ich už nedočkali,“ povedal šéf rezortu obrany.

Od leteckej katastrofy dnes uplynulo sedem rokov. Minister Glváč počas spomienkového stretnutia vyjadril hlbokú úctu všetkým pozostalým. „Zabudnúť na to, čo sa tu stalo sa nedá. No takisto nemôžeme zabúdať na to, že na našich vojakov máme byť prečo hrdí. Celé Slovensko, aj vy – ich najbližší,“ zdôraznil šéf rezortu obrany. Zároveň poďakoval všetkým obyvateľom regiónu, príslušníkom maďarskej armády, záchranárskych tímov, ktorí pred siedmymi rokmi, v čase nešťastia pomáhali. „Vážim si to, že či už starosta obce alebo členovia maďarskej vlády venujú výročiu tohto najčiernejšieho dňa patričnú pozornosť, a myslím, že si to vážia aj všetci pozostalí,“ dodal minister. K pamätnému miestu sa podľa informácií z maďarskej strany príde ročne pokloniť 15.000 ľudí.

Podľa maďarského ministra obrany Csabu Hendeho vyjadruje spomienka v obci Hejce naše spojenctvo a priateľstvo a zároveň vyjadruje to, ako sa obyvatelia tejto obce zachovali v čase tragédie, keď bolo potrebné všetkým pomocť.

Na spomienkovú slávnosť v sobotu prišiel aj kapitán Martin Farkaš, ktorý ako jediný tragédiu prežil. "Všetci, ktorí boli so mnou v lietadle, sa veľmi tešili na svoje rodiny, mali plány do budúcna a pre nehodu ich nemohli realizovať. Mne je ľúto, že som nemohol nikomu z nich viac pomôcť. Na druhej strane som hrdý, že si na nich vieme každý rok spomenúť," povedal.

Vojenské lietadlo An-24 so 43 príslušníkmi slovenského kontingentu KFOR odštartovalo z letiska v kosovskej Prištine podvečer 19. januára 2006. Po necelých troch hodinách malo pristáť na košickom letisku. Do cieľa však nedorazilo, havarovalo na severovýchode Maďarska pri obci Hejce po náraze do kopca Borsó, len päť kilometrov od slovenských hraníc. Väčšina z vojakov, ktorá pri tragédii zahynula bola z trebiškovského mechanizovaného práporu.

Najväčšiu leteckú tragédiu v dejinách Ozbrojených síl SR pripomína na mieste rad pamätníkov a priamo v obci Hejce pamätník, ktorý odhalili v roku 2007. Jeho ústredným motívom je bronzová socha padajúcej postavy, obkolesená do bronzu zaliatymi štyrmi 6-metrovými stromami, ktoré sa pri páde lietadla zlomili. Pamätník je postavený na podstavci z tatranskej žuly.


Ministri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci HejceMinistri obrany SR a Maďarska si pripomenuli výročie tragédie v maďarskej obci Hejce

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 20.01.2013
Čítanosť: 11115
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share