Preskocit navigáciu

Vojaci iniciovali humanitárnu pomoc pre Bosnu


Vojaci iniciovali humanitárnu pomoc pre Bosnu

Červený kríž v Bosne a Hercegovine začal v týchto dňoch s rozdeľovaním humanitárnej pomoci, ktorú mu poskytla Slovenská republika na základe iniciatívy slovenských vojakov pôsobiacich v operácii ALTHEA.

Vojaci 35-členného slovenského kontingentu v operácii ALTHEA pôsobia okrem Sarajeva aj v mestách Foča a Vyšegrad. V rámci styčných a pozorovacích tímov, ktoré monitorujú situáciu v krajine, majú prehľad aj o chudobou trpiacom vidieku tejto nedávnou vojnou poznačenej krajiny. Už predtým zorganizovali niekoľko malých súkromných zbierok. Tú aktuálnu a najväčšiu im okrem rezortu obrany pomohol zrealizovať aj rezort vnútra. Spacie vaky, oblečenie, obuv či elektrocentrály vo finančnej hodnote viac ako 64 tisíc eur vyčlenila totiž Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR. V súlade s mechanizmom poskytovania humanitárnej pomoci do zahraničia bola po súhlase ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a ministra vnútra SR v polovici septembra humanitárna pomoc presunutá do vojenských skladov v Nemšovej. Prepravu z Nemšovej do Sarajeva zabezpečilo ministerstvo obrany.

V súlade s Národným programom rozvojovej pomoci sa Ministerstvo obrany SR spolu s ďalšími orgánmi snaží i takto prepojiť našu vojenskú prítomnosť v zahraničí s civilnou angažovanosťou. Aj v tomto prípade ako už viac krát v minulosti (humanitárna pomoc pre Afganistan či Kosovo v celkovej finančnej hodnote viac ako 500 tis. eur) koordinovalo realizáciu humanitárnej pomoci Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v ozbrojených silách a ozbrojených zboroch. Tento krát v tesnej spolupráci s Veliteľstvom síl výcviku a podpory OS SR Trenčín.


Vojaci iniciovali humanitárnu pomoc pre BosnuVojaci iniciovali humanitárnu pomoc pre BosnuVojaci iniciovali humanitárnu pomoc pre BosnuVojaci iniciovali humanitárnu pomoc pre BosnuVojaci iniciovali humanitárnu pomoc pre Bosnu

Autor: MO SR – Kod , Foto: OS SR - npor. Andrej Ťažký - Dátum: 24.09.2013
Čítanosť: 8165
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share