Preskocit navigáciu

M. Glváč: Húfnica EVA je ďalší krôčik k oživeniu nášho zbrojárskeho priemyslu


M. Glváč: Húfnica EVA je ďalší krôčik k oživeniu nášho zbrojárskeho priemyslu

Minister obrany SR Martin Glváč dnes v Brne navštívil medzinárodný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDET 2015. Počas otvorenia veľtrhu šéf rezortu obrany Glváč slávnostne odhalil novú ľahkú vezenú húfnicu EVA. Ide o najnovší produkt slovenského obranného priemyslu a je výsledkom práce spoločnosti KONŠTRUKTA – Defence, a.s., ktorá patrí do skupiny DMD GROUP v Dubnici nad Váhom.

„Po dlhej dobe je to ďalší krôčik k oživeniu nášho zbrojárskeho priemyslu. Chcem poďakovať spoločnosti DMD, že dokázala za krátky čas, za 9 mesiacov postaviť toto vozidlo. Dúfam, že keď prejde vojskovými skúškami bude zavedené do výzbroje Ozbrojených síl SR. Je veľký predpoklad, že o takýto typ vozidla bude mať záujem aj Armáda ČR. Urobíme maximum, aby sa takéto vozidlo uplatnilo aj na svetových trhoch. Ja to opäť česko-slovenská spolupráca, to znamená podvozok český a nadstavba slovenská,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Ľahká vezená húfnica EVA je delostrelecká zbraň so samočinným nabíjaním, ktorá je schopná zabezpečiť účinnú palebnú podporu pozemným vojskám. Má veľký dostrel, účinnú streľbu a veľkú pohyblivosť.

„Ja to považujem za obrovský úspech, pretože sme vytvorili nádherné dielo, ktoré je veľkým signálom oživenia zbrojárskej výroby v Dubnici nad Váhom,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva DMD Group, a.s. Viliam Dubovický.

„Myslím si, že DMD našlo v tomto výrobku dieru na trhu a bude o Evu veľký záujem,“ dodal šéf rezortu obrany Glváč.

V prezentácii Ministerstva obrany SR na veľtrhu IDET 2015 si môžu návštevníci pozrieť napríklad aj samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2, výstrojný vojenský materiál pre medzinárodný krízový manažment, vozidlo IVECO s mechanickou vežou, ale aj veliteľské vozidlo batérie delostreleckého systému DELOSYS. Počas dynamických ukážok sa Ozbrojené sily SR odprezentovali s ľahkým viacúčelovým vozidlom s mechanickou vežou a s dekontaminačným vozidlom.

Na 13. ročníku veľtrhu IDET sa zúčastňujú armádne delegácie a delegácie zahraničných ministerstiev obrany z 20 krajín sveta. Veľtrh IDET v Brne sa každý druhý rok strieda s medzinárodným veľtrhom obrannej techniky IDEB v Bratislave. Medzinárodný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDET 2015 potrvá na výstavisku v Brne do štvrtka 21. mája.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIV

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 19.05.2015
Čítanosť: 5886
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share