Preskocit navigáciu

Odovzdanie vlajok národným reprezentantom krajín Maďarska, Srbska a Ukrainy v Sektore 4


Odovzdanie vlajok národným reprezentantom krajín Maďarska, Srbska a Ukrainy v Sektore 4

V Kempe Generála Štefánika sa stretli príslušníci ozbrojených síl 4 národov, Slovenska, Maďarska, Srbska a Ukrainy, aby si jednotliví predstavitelia vyjadrili vzájomnú vďaku za spoluprácu počas uplynulých rokov a dôstojne sa rozlúčili so zahraničnými partnermi.
V dôsledku odporúčaní OSN a implementovania rozhodnutia Generálneho tajomníka OSN dochádza od 1. Septembra 2018 k rekonfigurácii Sektora 4 operácie UNFICYP. Na ich základe operačné spôsobilisti prevezme v tomto priestore zodpovednosti Slovenská republika a jej Ozbrojené sily a preto kontingenty Maďarska, Srbska a Ukrainy už viac nebudú jeho súčasťou.
Na slávnostnom nástupe, ktorý sa konal dňa 28. augusta 2018 sa zišli všetci vrcholní predstavitelia veliteľstva operácie UNFICYP, reprezentanti zastupiteľských úradov jednotlivých krajín a mnohí ďalší hostia, ktorí svojou prítomnosťou chceli vyjadriť poďakovanie za prínos, ktorý predstavovala prítomnosť týchto národov v Sektore 4.
Vzájomná spolupráca národov pod Slovenským velením a výsledky ich spoločnej práce počas plnenia operačných úloh boli vysoko ocenené Veliteľom síl UNFICYP generálmajorom Muhammad Humayun Kabarom. Ten počas svojho príhovoru zdôraznil efektivitu Sektora 4 pri plnení úloh a zároveň poďakoval príslušníkom Maďarska, Srbska a Ukrainy za prínos, ktorý ich prítomnosť v Sektore predstavovala. V rovnakom duchu sa niesol aj príhovor veliteľa Strategického centra krízového manažmentu plukovníka Martina Michalka, ktorý výrazne vyzdvihol úspechy spoločnej práce v Sektore 4 operácie UNFICYP. Ako sám vyjadril, 4 rôzne národy konajú ako jeden silný celok v záujme spoločného cieľa, ktorým je bezpečnejší svet. Toto potvrdili počas svojich príhovorov aj konzul Srbskej republiky Dragan Zurovac a rovnako tiež zástupca veliteľa Sektora 4 podplukovník Ferenc Kozula. Silu tejto myšlienky na záver akcentoval reprezentant Ukrainského kontingentu podplukovník Viktor Masliuk. Vyjadril presvedčenie, že silu priateľstva a väzby aké sa vytvorili v rámci spoločného nasadenia nedokáže len tak niečo pretrhnúť. „Nasadenie sa síce pre niektoré krajiny skončilo ale priateľstvá a spomienky pretrvávajú a je možné na nich v budúcnosti stavať“ povedal na záver svojho príhovoru.
Slávnostný nástup pokračoval ocenením z úrovne Veliteľa Sektora 4 podplukovníka Jaroslava Marka, ktorý osobne odovzdal pamätnú mincu každému vojakovi participujúcich národov a poďakoval im tak za ich obetavosť a profesionalitu, ktorú denne preukazovali počas celej doby svojho vyslania. Zástupca generálneho štábu plukovník Martin Michalko rovnako ocenil prácu partnerov a ako reprezentant Generálneho štábu OS SR udelil 6 medajlí Náčelníka generálneho štábu za službu v mierových pozorovateľských misiách. Medajli boli udelené podplukovníkovi Ferencovi Kozulovi, podplukovníkovi Tamásovi Zsolnaiovi, podplukovníkovi Viktorovi Masliukovi, kapitánovi Nemaniovi Rankovičovi, nadporučíčke Jelene Lalić a čatárovi Attilovi Tímárovi. Následne Veliteľ síl generálmajor Mohammad Humayun Kabir pozval zástupcov kontingentov pred tribúnu a odovzdal im certifikáty, ako prejav úcty a vďaky za službu v Sektore 4.
Slávnostný nástup bol ukončený symbolickým stiahnutím vlajok Maďarska, Srbska a Ukrainy, ktoré boli Veliteľom síl následne odovzdané reprezentantom jednotlivých krajín. Za Maďarskú republiku ju prebral podplukovník Ferenc Kozula, za Srbskú republiku konzul pán Dragan Zurovac a za Ukrainu konzulka pani Olena Galushka.


Odovzdanie vlajok národným reprezentantom krajín Maďarska, Srbska a Ukrainy v Sektore 4Odovzdanie vlajok národným reprezentantom krajín Maďarska, Srbska a Ukrainy v Sektore 4Odovzdanie vlajok národným reprezentantom krajín Maďarska, Srbska a Ukrainy v Sektore 4Odovzdanie vlajok národným reprezentantom krajín Maďarska, Srbska a Ukrainy v Sektore 4Odovzdanie vlajok národným reprezentantom krajín Maďarska, Srbska a Ukrainy v Sektore 4 2Odovzdanie vlajok národným reprezentantom krajín Maďarska, Srbska a Ukrainy v Sektore 4 2Odovzdanie vlajok národným reprezentantom krajín Maďarska, Srbska a Ukrainy v Sektore 4 2Odovzdanie vlajok národným reprezentantom krajín Maďarska, Srbska a Ukrainy v Sektore 4 2

Autor: UNFICYP SLOVCON , Foto: autor - Dátum: 30.08.2018
Čítanosť: 5985
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share